Skärtorsdagen

Ordet ”skär” kommer från ett fornnordiskt ord för ren och vacker. Den här dagen grundade Jesus nattvarden i samband med den judiska påskmåltiden som firades tillsammans med hans lärjungar. Innan måltiden började, tvättade Jesus lärjungarna fötter så att den skulle bli rena.

Jesus tvättar fötterna på en lärjunge

Inom folktron så symboliserades skärtorsdagen den dag då häxorna åkte till Blåkulla för att festa med djävulen. Traditionen finns fortfarande kvar men idag kan man se hur barnen klär ut sig till häxor eller påskkärringar när de ska gå ut och tigga efter godis.

En häxa/påskkärring flyger på sin kvast till Blåkulla
Flickor utklädda till påskkärringar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s