Vita tisdagen: Semmeldagen/Fettisdagen

Semmeldagen (Semla)

7 april 2020 – Vita tisdagen

Även kallad Fettisdagen eller Semmeldagen.

Många i Sverige äter semlor redan i februari och i mars. Historiskt sett innebar den här dagen att människorna skulle äta upp sig innan den långa fastan började. Fastan inleds på onsdag (askonsdagen, 8 april) och förr i tiden varade fastan i 40 dagar men idag är det inte så många som fastar så länge eller inte alls.

Hetvägg – semla i varm mjölk

Hetvägg – En semla i varm mjölk

Semlan kallas även för ”Fettisdagsbulle” eller ”Fastlagsbulle” men det finns ett ännu äldre namn på den här bullen och det är ”Hetvägg”. Då brukade semlan ligga i en djup tallrik med varm mjölk. Detta var innan grädden kom in i bilden så människorna fick använda sig av mjölken istället. Än idag äter man på det här sättet men inte lika ofta.

Idag äter människorna semlor på lite olika tider (innan den riktiga semmeldagen) och har nästan glömt bort traditionen bakom semlan. Även om det finns många traditionella semlor i butikerna och caféerna så har det kommit andra variationer av semlan såsom korvsemlan eller semmelwrapen.

Olika varianter av semlor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s